Goud verkopen

Volgens Kleen Edelmetalen uit Katwijk aan Zee hangt er helaas soms zeer terecht een wat louche sfeer over de goudhandel. Er wordt veel misbruik gemaakt van de onkunde van mensen die meestentijds hun goud en zilver slechts eenmaal in hun leven verkopen. Men weet meestentijds niet waar op gelet moet worden bij advertenties en bij de taxatie van sieraden. De grootste truc van de goudinkoper is, hoe lok ik de (meeste) mensen naar mijn goudhandeltje. Hierin is helaas veel misleiding. Hierbij enkele tips waar u op moet letten bij het verzilveren van uw sieraden. Let wel, ook hierin geldt dat acht meer is dan duizend.

Misleiding in advertenties

Sommige goudhandelaren adverteren in regionale kranten met de 24 karaats fijngoudprijs. Op zich niets mis mee, maar bijna niemand heeft zuiver goud in huis. Behalve die mensen die destijds goudbaartjes als belegging gekocht hebben. De sieraden van de meeste mensen bestaan echter 14 krt en 18 krt goudgehalte. Door het zien van de fijngoudprijs in de krant wordt men gelokt en misleid, en vervolgens bij de desbetreffende goudinkoper teleurgesteld. Eenmaal in de winkel besluiten de meeste mensen toch hun goud te verkopen voor de aangeboden 14 krt of 18 krt goudprijzen.

Wel of geen goed keurmerk

Andere goudinkopers bieden zeer hoge goudprijzen, maar goochelen met goudkeurmerken. In uw 14 krt gouden horloge staat 585, maar dit cijfer had volgens de goudinkoper in een ovaal eikenblad moeten staan. Hierdoor is uw goud € 1,00 per gram minder waard. Deze kanttekening stond in een folder van de goudhandelaar die hij u dan pas laat zien, maar stond niet bij zijn geboden goudprijs.

Weegschaal niet in zicht

Er zijn ook goudinkopers die hoge prijzen in de krant of op hun websites bieden, die bij de toetsing van uw goud enkele grammen minder berekenen dan het daadwerkelijke gewicht van uw gouden sieraden. Als u alvorens uw goud niet op een keukenweegschaal gewogen hebt, moet u afgaan op het woord van de goudinkoper. Er zijn ook goudinkopers die soms even naar achter lopen om uw goud ergens in een achterkamertje te wegen. Er zijn maar weinig mensen die de vrijmoedigheid hebben om te durven eisen dat de goudweegschaal van de inkoper duidelijk in hun zicht komt

Selectie ABC klanten

Goudinkopers die niet adverteren met goudprijzen, maar u lokken met hun jarenlange ervaring, met hun deskundigheid, en met de ogenschijnlijke degelijke uitstraling van hun bedrijf, en daarbij altijd hoog staan in de ranking bij Google, toetsen niet alleen uw goud, maar toetsen door middel van een handig babbeltje ook of u al elders bent geweest en of u op de hoogte bent van de goudprijzen. Dit soort goudinkopers adverteren met reële prijzen tegen contante betaling, dat wil zeggen, wat zij reëel vinden. Ze verdelen hun klanten onder in ong. vier categorieën: slim, minder slim, onwetend en dom. De slimme, goed geïnformeerde klant die de hoogste prijs voor zijn goud wil hebben, krijgt gewoon uitbetaald wat de concurrent ook biedt. De minder slimme klant die een ieder het zijne gunt krijgt daarentegen minder uitbetaald. De onwetende, slecht geïnformeerde klant krijgt nog minder, en de echt domme klant wordt meedogenloos een poot uitgetrokken. De laatste typen klanten zijn vaak oudere mensen die bijv. geen internet hebben en geheel afgaan op het praatje en de blauwe ogen van de goudinkoper met zijn nette stropdasje, of het zijn mensen die bijv. een muntenverzameling van hun overleden vader geërfd hebben en daar geheel geen verstand van hebben, krap bij kas zitten en deze zo snel mogelijk van de hand doen. Wat bij dit soort goudinkopers ook een bekende truc is, wanneer men met veel komt aanzetten, zoals bijv. verschillende sieraden, en daarbij een muntenverzameling bestaande uit goud en zilver, baartjes goud en zilver, kortom een mix van allerlei kostbaarheden wat men door de tijd heeft gespaard en verzameld, dan probeert de klant tijdens de taxatie aanvankelijk met de inkoper mee te tellen maar raakt door zijn onervarenheid uiteindelijk de tel kwijt en merkt bijv. niet op dat de goudinkoper niet al zijn aangeboden edelmetalen heeft berekend. Omdat men zich in een mooie, nette, degelijke en veilige omgeving waant, daarbij ook nog een kop koffie krijgt aangeboden, voelt men zich al snel op z’n gemak en geeft men de goudinkoper uiteindelijk het voordeel van de twijfel.

Laatste tip

Als u veel hebt, bel ons dan even voor een afspraak en ga niet over één nacht ijs, tenzij u een gedegen advies kreeg bij de toetsing en waardebepaling van uw goud. Als u het niet vertrouwt vraag dan elders gerust een tweede of derde opinie. Ga ook nooit van huis zonder te weten hoeveel het gewicht van uw goud precies is, hoeveel het karaatgehalte van uw sieraden is, en wat de goudprijs is bij de concurrent. De meesten weten waar ze op moeten letten wanneer ze hun goud eenmaal verkocht hebben, maar dan is het te laat. Men hoort dan bijvoorbeeld op verjaardagen waar je op moet letten en wat anderen voor hun gouden sieraden gebeurd hebben. Aan u de keus, eerlijk duurt het langst. Tot uw dienst, en wellicht nog eens tot ziens bij Kleen Edelmetalen aan de Voorstraat 23 te Katwijk aan Zee.
Bekijk onze goudprijzen