OPWINDING
Een mechanisch horloge dient “met de klok mee” opgewonden te worden. Gebruik voor het opwinden bij voorkeur een vast tijdstip, bijvoorbeeld bij het opstaan. Om het mechaniek zo min mogelijk te beschadigen is het van belang dat u uw horloge eerst van uw pols haalt. Mensen zijn bang dat ze de veer “dol” draaien. Alles is natuurlijk stuk te maken, doch beheerst opwinden totdat u weerstand voelt, kan geen kwaad. Draai daarna natuurlijk niet door. Veel mensen denken dat je automatische mechanische horloges niet handmatig kunt opwinden. Het tegendeel is waar. Gewoon de kroon gebruiken. Dit voelt anders aan dan bij een normaal mechanisch horloge, doch hij windt wel degelijk op. Een automatisch horloge zal niet blokkeren aan het einde van het traject. Dit komt omdat een automaat is voorzien van een slip koppeling. Eenvoudigweg vijftien slagen opwinden en uw automaat is weer gestart en gereed voor gebruik. Bij het dragen zal de automaat zich zelf verder opwinden. Lees hier verder over de werking van een automatisch uurwerk.
VERZET DATUM NIET TUSSEN 21.00 UUR – 03.00 UUR
Voordat u uw horloge op tijd zet, zet de tijd dan even op 6 uur. Dit is een veilige stand om de datum te verzetten. Na het opwinden van uw horloge verzet u de datum tot een dag voor de datum van die dag, vervolgens draait u met de grote wijzer door naar de volgende datum. U weet hierbij tevens of de tijd in de AM stand of PM stand staat afgesteld. Het datummechaniek van uw mechanische horloge is een zeer gevoelige complicatie. Daarom raden wij u aan de datum niet te verstellen tussen 21.00 uur in de avond en 03.00 uur in de ochtend. Dit is een globale aanduiding; voor sommige uurwerken geldt mogelijk een langere periode. In deze periode verzet het mechaniek zelf de datum en door dit proces te verstoren, zou u het uurwerk kunnen beschadigen. Alle maanden met minder dan 31 dagen moeten met de hand gecorrigeerd worden.
RUST = ROEST
Voor het behoud van uw mechanische uurwerk is het van belang dat het in beweging is en blijft. Bij langdurige stilstand kan de olie indrogen en haar smerende werking verliezen. Hierdoor kan het horloge onregelmatig gaan lopen en zullen bepaalde onderdelen bovendien extra slijtage vertonen. Wind uw horloge dus regelmatig op. Maar geef de horlogeveer ook de gelegenheid af te lopen. Laat het horloge dus niet continue met een volledig opgewonden veer lopen. Bij een automatisch uurwerk kunt u daarvoor gebruik maken van een zogenaamde watchwinder. Echt nodig is dit niet, immers ook automaten zijn met de hand op te winden.
VOORKOM HARDE STOTEN
Ondanks dat mechanische horloges de kwalificatie “shockproof” meekrijgen, laat dit onverlet dat u er goed aan doet uw horloge zoveel mogelijk te beschermen tegen harde stoten en schokken. Dus dames en heren golfers en tennissers, draag tijdens het beoefenen van uw favoriete sport liever een quartz-horloge in plaats van uw mechanische horloge. Gaat u in de tuin aan het werk? Doe uw horloge even af!
EXTREME TEMPERATUUR WISSELINGEN
Het is voor de bescherming van uw horloge het beste om grote temperatuurwisselingen te voorkomen. Dit kan invloed hebben op de olie en mogelijk condensvorming, of erger tot gevolg hebben. Spring bijvoorbeeld niet nadat u uren in de zon hebt liggen bakken, zo in het koude water met uw horloge om de pols. En leg ook niet uw horloge rechtstreeks van uw warme pols op de marmeren schoorsteenmantel. Voorkom aanraking met hittebronnen (bijvoorbeeld haarföhns) en heet water. Heet water uit een kraan, bad of sauna kan de kastonderdelen vervormen. Dit tast de afdichtende werking van de pakkingen aan. Bovendien kan het uurwerk beschadigen en de olievoorziening verstoord raken.
VERZEKERING
Indien u uw horloge wilt verzekeren, check dan uw inboedelverzekering. De meeste verzekeringen hebben een clausule die slechts tot 5000 EUR van uw sieraden en horloges verzekeren. Als u horloges hebt van hogere waarden kunt u overwegen hiervoor een extra polis af te sluiten.
VOORKOM CONTACT MET CHEMICALIËN
Laat uw horloge niet in aanraking komen met chemicaliën, zoals kwik, chloor, parfum, alcohol, haarlak, etc. Deze kunnen de kleur van de kast en van de metalen en leren banden veranderen. Kwik tast bijvoorbeeld goud aan en veroorzaakt grijze vlekken op de goudlaag van horlogekast en band.
BEWAAR UW HORLOGE VEILIG
Bewaar uw horloge(s) op een veilige, droge en stofvrije plaats zonder direct (zon)licht. Het beste kunt u uw horloge in de originele doos bewaren.
CONTROLEER HET GLAS VAN UW HORLOGE
Controleer regelmatig het glas van uw horloge. In geval van beschadiging, bijvoorbeeld diepe krassen of breuken, kan stof en vocht binnendringen met alle gevolgen van dien. Zelfs de kleinste glassplinters kunnen schade veroorzaken aan wijzers en wijzerplaat en/of aan het uurwerk.
GEEN ZELF REPARATIES
Tenzij u horlogemaker bent, is het sterk af te raden zelf een horlogekast open te maken om onderhoud of reparaties uit te voeren. Een uurwerk bestaat uit tientallen, zo niet honderden, veelal kleine onderdelen die onderling met elkaar verbonden zijn. Te vaak komen wij beschadigde horloges tegen waarbij een poging tot een doe-het-zelf reparatie is gedaan. U kunt dit beter aan de vakman overlaten. Wij geven derhalve geen garantie op reparatiewerk door uzelf of door anderen verricht.
MECHANISCH HORLOGE LOOPT TE SNEL
Het is mogelijk dat het horloge is beïnvloed door een magnetisch veld. Dit kan worden verholpen door middel van het demagnetiseren bij een professionele horlogemaker.
SECONDEWIJZER QUARTZ
Als de secondewijzer van uw quartz-horloge in stappen van 2 of 5 seconden verspringt, dan betekent dit, dat het u wil waarschuwen voor een lege batterij. Het zal niet lang duren aleer uw horloge stopt. Laat uw horloge niet te lang liggen met een lege batterij. Een lekkende batterij kan ernstige schade aan uw horloge veroorzaken. Als u uw quartz-horloge een poosje niet draagt, trek dan de kroon uit en bewaar uw horloge in een stofvrije omgeving.
CONDENSVORMING
Condensvorming tegen de binnenkant van het horlogeglas hoeft niet gelijk te betekenen dat uw horloge lek is. Condens kan namelijk ontstaan als een horloge plotseling afkoelt, bijvoorbeeld als het glas sneller afkoelt dan de horlogekast die immers verwarmd wordt door uw lichaamstemperatuur. In dat geval condenseert de lucht die zich in de horlogekast bevindt en vormt een lichte waas op de binnenkant van het glas. Normaal gesproken verdwijnt deze condens na korte tijd. Gaat het echter om dikke druppels aan de rand van het glas of blijft condens aanwezig, dan is er zeer waarschijnlijk lekkage opgetreden. Daar moet u snel iets aan laten doen om (roest)schade aan het uurwerk te voorkomen.
WATERDICHTHEID
Tenzij uw horloge waterdicht is, is het van groot belang te voorkomen dat uw horloge met vocht in aanraking komt. Vocht veroorzaakt roest en als u dat niet voorkomt of (zeer) tijdig laat herstellen is dat voor uw horloge catastrofaal. Pas vooral op met zeewater! Vrijwel niets is zo schadelijk voor uw horloge als water. Want water veroorzaakt roest en roest kan al in korte tijd desastreuze gevolgen voor uw uurwerk hebben. Indien uw horloge niet waterdicht is, dient u te allen tijde te voorkomen dat het met water in aanraking komt. Vooral zeewater is erg schadelijk voor uw uurwerk.
Waterdicht of niet? Waterdichtheid is een ruim begrip, waarbinnen diverse gradaties bestaan. De mate van waterdichtheid wordt doorgaans uitgedrukt in atmosfeer of bar, waarbij 10 meter waterdruk gelijk is aan 1 atmosfeer (ATM) of 1 bar. De horlogefabrikanten geven de mate van waterdichtheid aan door middel van teksten of symbolen. Vaak ook onder toevoeging van druk- of dieptebestendigheid, zoals 3-5-10-20-100 ATM / Bar, ofwel 30-50-100-200-1000 meter. Hou er wel rekening mee dat de diepte is gebaseerd op laboratoriumtesten die op kamertemperatuur zijn uitgevoerd. Het betreft dus een theoretische aanduiding die uitgaat van perfecte condities.. Deze condities zullen in werkelijkheid nimmer bereikt worden. Zeker niet bij zwemmen of duiken, waarbij alleen al de beweging van de arm de waterdruk op het horloge enorm verhoogt. En vlak ook de gevolgen van grote temperatuurverschillen niet uit. Als een horloge dat geschikt is om dagelijks mee te zwemmen tijdens het zonnebaden wordt opgewarmd, kan de temperatuur van de kast oplopen tot wel 40-50°C. Indien de drager vervolgens besluit een verfrissende duik te nemen in het (zee)water met een temperatuur van 20-25°C, dan krijgt het horloge een flinke ‘klap’. Indien de kast niet bestand is tegen dergelijke omstandigheden, kan het horloge gaan lekken en vollopen met water. Daarom mag u er niet op vertrouwen dat horloges onder alle omstandigheden waterdicht blijven op basis van testuitkomsten. In absolute zin zijn er maar weinig horloges bij ieder watercontact 100% waterdicht. Vergelijk het met auto’s, in de praktijk lukt het ook niet om het door de fabriek opgegeven verbruikscijfer te halen…
Hoewel er altijd uitzonderingen zijn voor specifieke uurwerken, worden i globaal genomen de volgende gradaties in waterdichtheid onderscheiden:
Niet waterdicht (geen enkele aanduiding is): Niet bestendig tegen water. Kijk dus uit voor spat- en regenwater of transpiratievocht.
3 ATM / 3 Bar / 30 meter of alleen de aanduiding Water resistant of Waterproof: Dit horloge is bestand tegen blootstelling aan spatwater bij handen wassen, (lichte) regen of transpiratievocht. Het is niet geschikt om onder te dompelen en/of ermee te gaan zwemmen of douchen.
5 ATM / 5 Bar/ 50 meter: Dit horloge is bestand tegen water tijdens zwemmen aan de oppervlakte of douchen, mits er geen sprake is van grote temperatuurverschillen. Het is niet bestand tegen (grote) waterdruk en u kunt er dus niet mee duiken of snorkelen.
10 ATM / 10 Bar / 100 meter: Dit horloge is bestand tegen water bij de meeste vormen van watersport, zoals zwemmen, duiken in het zwembad, snorkelen of zeilen, mits er geen sprake is van grote temperatuurverschillen. Het is niet geschikt voor recreatie- of diepzeeduiken.
20 ATM / 20 Bar / 200 meter: Dit horloge is bestand tegen water bij alle vormen van watersport en recreatieduiken (tot ca. 30 meter).
100 ATM / 100 Bar / 1000 meter: Dit horloge is bestand tegen diepzeeduiken.
De aanduiding waterdicht / waterresistant geldt voor nieuwe horloges in principe maar 1 tot 2 jaar van toepassing. Horloges zijn namelijk onderhevig aan diverse invloeden die de afdichting van de kast en daarmee de waterdichtheid van het horloge, kunnen schaden. Het is daarom zeer belangrijk om de conditie te controleren voor gebruik onder water. Zo slijten pakkingen alleen al door het regulier gebruik van de kroon en drukkers die ze afdichten. Daarnaast kunnen pakkingen in verloop van tijd uitdrogen of verteren door blootstelling aan chloor- of zeewater of zuren die in transpiratie voorkomen. Veelal adviseren fabrikanten dan ook om het horloge af te spoelen met leidingwater wanneer het in contact is geweest met chloor- of zeewater. Om het waterdicht te houden, is het in ieder geval noodzakelijk de pakkingen te vernieuwen tijdens een servicebeurt of een batterijwissel. Bij een batterijwissel dient sowieso de waterdichtheid te worden getoetst. Ook is het van belang periodiek te (laten) controleren of een kroon of drukker ontzet is geraakt. Dit kan gebeuren, zonder dat men zich daar bewust van is. Als de kroon of drukker niet meer precies op de kast aansluit, kan dit tot lekkage leiden. Om dit risico zoveel mogelijk te voorkomen, worden de kroon en drukkers doorgaans verzonken in de kast. Daarnaast is het raadzaam, regelmatig te controleren of het glas niet is beschadigd. Omdat wij niet kunnen controleren of u met een open of halfdichte kroon bent gaan douchen of zwemmen, kunnen wij geen garantie geven op de waterdichtheid van uw horloge. Op nieuwe horloges wordt vanuit de fabrieksgarantie wel voor een bepaalde termijn garantie op waterdichtheid gegeven.